Copyright© All Rights Reserved akubukannovelis.blogspot.com

30 Dec 2012

Selamat Tahun Baru..

salam dan hai.. 

esok dah masuk tahun 2013, permulaan yang baik dalam hidup zati sebab Bila Blogger Jadi Maid akan ada di pasaran menjelang Januari 2013.

segala usaha, penat lelah. bersengkang mata nak siapkan BBJM nie, akhirnya jadi jugak sebuah buku. zati tak tahu penerimaan pembaca nanti macam mana.. mungkin ada yang okey dan mungkin ada yang tak. tak apa zati tak kisah itu semua, sebagai permulaan banyak kesalahan yang mungkin akan kita lakukan. dan sebagai manusia haruslah kita ambik ia sebagai satu pengajaran. biar pun kadang-kadang sakit untuk di baca tapi itu yang terbaik sebenarnya.

meh zati bagitau apa yang best tahun 2012 nie :

> citer yang paling best adalah BATTLE SHIP.. best giler kut.. mungkin sebab hero dia handsome kut.. wakaka.

> lagu paling best adalah lagu BLUE, BIG BANG.. dan saya adalah VIP! konsert dia je tak pergi sebab tiket dah habis. ciskek sungguh!

> buku novel paling best ada THE WEDDING BREAKER dan UNTUK SEMUA DOSAKU. kenapa.. TWB sebab kerana mulut badan binasa, sapa dah baca mesti paham. kerana fitnah badan tergadai. USD pulak sebab perubahan yang Lisa lakukan banyak giler dugaan dia. from bad girl to a good girl. 

kadang-kadang manusia nie bila orang dah berubah suka tak percaya lagi dikatanya. kenapa macam tu? sedih tau.. tak apa.. tak apa nanti zati buat citer pasal nie okey?

tahun 2012 ni yang tak bestnya adalah citer hantu tak seram langsung... aku ni dah la penggila citer hantu... tengok citer hantu sambil tutup lampu dan makan popcorn. ohsem!

untuk tahun 2013 ni jangan lupa dapatkan BBJM ya






Boleh ke si blogger jadi maid? Bagi Risya, sikit pun tak menjadi masalah buatnya. Asalkan dia tidak goyang kaki di rumah itu, sudah cukup baik. Rutin hariannya sebagai maid, tak adalah sesusah mana. Tapi yang buat susahnya, bila dia jumpa mamat poyo, Ash.

Ash yang sering mengusik, membuatkan hubungannya dan Risya rapat. Bergurau dan bergelak ketawa sudah menjadi rencah dalam hidup mereka berdua. Tanpa diduga, Ash mahu Risya menjadi suri di hatinya saat Aimie, kekasih hatinya tidak hadir semasa majlis pernikahan mereka.

Jadi, nak saya buat apa?” 

Awak kahwinlah dengan saya.” 

Jodoh sudah tertulis buat mereka. Dalam keadaan terpaksa, mereka disatukan. Mulalah episod baru dalam hidup Risya. Memandangkan tiada rasa cinta dalam diri Risya, Risya dan Ash telah membuat satu perjanjian bodoh. Perjanjian yang menentukan sama ada status suami isteri itu masih kekal ataupun tidak.

Dalam Risya mengharap perjanjian yang dicipta menjadi nyata, ada satu rasa hadir dalam dirinya buat Ash. Saat bahagia mula menyulam rasa, hadir Wafiy yang mencintai Risya dan muncul Aimie, kembali menagih cinta Ash.

Akan bahagiakah hubungan yang Risya dan Ash jalinkan?

Perjanjian apa yang dimeterai Risya dan Ash?

Berjayakah Wafiy dan Aimie menarik perhatian insan yang disukai?

Mampukah Risya dan Ash mempertahankan rasa sayang yang mula berkembang dalam hati?

Atau, antara mereka akan ada yang berpaling tadah?

Bila blogger mampu jadi maid, adakah maid mampu menjadi seorang isteri?




dan akhir sekali..

selamat tahun baru 2013!!



zati mohd, hariz mirzuar and faris,,

bubye 

p/s > pinangan ke 20 tahun depan baru zati update.. wakakaakkaka

26 Dec 2012

BILA BLOGGER JADI MAID

Assalmualaikum...

hai korang... apa khabar... sihat? hehehe.. 

ada sesiapa baca BILA BLOGGER JADI MAID tak?

akhirnya BILA BLOGGER JADI MAID dah keluar versi cetak.. 

akhirnya..akhirnya.. akhirnya...

rasa macam tak percaya pun ada.. malu pun ada.. memang segan kut.. yela ai kan pemalu.. hehe.. 

nak tengok cover tak? nak tak? hehe

-
-
-
-
-
-
-

-
-

-

-
-
-
-
-
-
-

haaa comel dak? comey kan..hehe

sebenarnya zati nak cakap.. jangan mengharap citer nie best giler sampai boleh terguling-guling jatuh katil, jangan mengharap citer nie yang terunggul di abad ini.. sebab zati hanya la penulis biasa yang baru belajar cara nak menulis.

zati tak kisah pun andai ada orang akan cakap.. entah apa-apa citer nie, eeee.. bosan dengan jalan citer. ye zati tak kisah sebab zati memang tak pandai nak menulis. tak pernah pergi kursus penulisan or apa-apa.. 

jadi zati terima seadanya..

terima kasih tak terhingga buat mak dengan abah.. sebab selalu memerap dalam bilik. buat ustaz.. ehemm..ehem.. mekasih sebab tak ganggu ai bila menulis manuskrip.. for adik thankssebab sudi balik tiap-tiap2 minggu bawak balik laptop yg ku cinta ini.. tq untuk kekangkawan yang sudi baca citer nie masa dekat p2u.. terima kasih..

and paling penting thank to Allah sebab memberi ilham ketika ku di bilik mandi.. hehe.

eh dah macam ucapan ABPBH pulak kan.. hahaha

so korang boleh pre order dekat pihak fajar paker klik link nie kalau nak beli online.




p/s > zati akan terus update pinangan ke 20..hehhe.. nantikan..

3 Dec 2012

Ahh~~ stresss!

Salam dan selamat pagi :)

waaa lama gila kut zati tak update apa-apa dekat blog. bukan tak update apa-apa citer, tapi zati tulis sebab ada idea.. kalau tak ada idea main tulis aje makanya jadi la citer entah apa-apa.

lagi pun sibuk sikit, balik kerja dah penat bila penat golek-golek atas katil dah tidur. mana nak layan running man lagi :p nak layan budak kecik dekat bawak nie lagi. 






nama dia hariz mirzuar.. umur dia 1 tahun lebih.. pagi-pagi datang umah aku mintak teh.. "teh..teh.." ingat restoran ke apa adik.. hobi dia main masak-masak.. artis kegemaran bigbang.. kau jangan buat main dengan budak nie.. kau suruh dia menari lagu bad boy bigbang pun boleh.. kartoon febret dia boboiboy dia minat gopal dengan spongebob.. "bob..bob".. 
eh! apasal citer pasal budak nie pulak nie? hahaha..

mesti ada yang tertunggu citer pinangan ke 20 la, cerpen la.tak pun manuskrip seterusnya. memang ada, jalan citer pun dah create tapi masalahnya i ni pemalas.. hahaha... tolomg la zati oi buang sikap malas kau tu.. ah! stress. 

lepas nie nak kena buat mansukrip seterusnya paling kurang pun dua, cerpen jalan citer semua dah ada dalam buku kecik.. dah tulis dua tiga page pastu aku biar aje macam tu.. ah! stress.. 

bulan nie memang sibuk giler.. sabtu ahad..sabtu ahad ada je aktiviti.. sampai The Wedding Breaker pun tak sempat beli.. sory eve :) nanti ai beli okey :) jangan lupa post salji. haha..

akhir kata...ah! stresss....



ok.bai 






1 Nov 2012

PENULIS NOVEL @ ONLINE SEBENARNYA...

Salam dan selamat pagi.. sihat ke? 

okey kat sini bukan luahan perasaan ke, apa ke, nak emo tetiba ke.. bukan.bukan,bukan. cuma ada la terbaca status facebook penulis-penulis novel yang meluahkan perasaan. ada yang terasa, kecik atie, nak berhenti menulis. 

kenapa macam nie? jangan la.. biar la orang nak kata apa. mulut orang kita tak boleh tutup. teruskan niat kita sebagai penulis. tulis selagi kita mampu. kenapa mesti nak ikut cakap orang? kenapa tak ikut kehendak kita sendiri?

mungkin sebab ada yang cakap asyik-asyik cinta kahwin paksa lepas tu jatuh cinta, lepas tu tak jadi cerai. alamak korang nie.. open minded la sikit.. majoriti orang msia suka cerita nie. dan tak jadi masalah pun buat pembaca novel. mereka suka dan sebab tu penulis akan tulis selagi follower suka. lagipun jalan citer lain-lain.. mungkin konsep je sama. jalan citer lain. kan? lagipun 90% pembaca novel adalah perempuan.. perempuan suka citer cinta nie. 

mesti ada yang cakap mesti la suka sebab ada 'ehem-ehem' apa ehem-ehem? okey la novel melayu tak keterlaluan sangat jika nak dibandingkan dengan novel english.. luar dalam habis diorang citer. kenapa tak ada yang komen pun pasal nie? kenapa novel melayu buat ayat berkias sikit korang dah kisah? sampai nak label novel lucah? okey bagi aku tak ada la lucah pun sekadar 'memberikan cintanya' 'aku kini menjadi isterinya' takan nak cakap 'malam itu kami dah melakukan  @#%^&*' agak2 la kut. sebab tu ada yang cakap novel melayu tak boleh masuk HARVARD, memang, sebab novel-novel melayu ini ditapis sebelum di terbitkan.. tak masuk HARVARD pun tak apa tak rugi you!

lagi satu tak salah kalau nak komen, nak kritik, tapi jangan sampai mengaibkan penulis tu sendiri contoh :
aku tak paham langsung apa writer nie tulis. korang-korang jangan beli tau novel nie. rugi i tell u..
okey memang tak salah sebab hak korang. tapi jangan sampai memalukan penulis. kenapa tak private kan benda nie? contoh :
salam kak, saya dah baca novel akak. maaf la kak nak cakap sikit.. saya tak boleh masuk la dengan novel akak. mungkin jalan cerita tak kena gaya. minta maaf erh kak. 
budi bahasa budaya kita kan? email la tak pun inbox je.. tak payah nk kecoh2.. 

lagi satu nama dalam novel. kadang-kdang aku pun tak paham kenapa nak nama belit-belit omputih bagai. tapi kan nak letak nama siti aminah binti abdullah takpun abdul jalil bin ahmad.. memang tak kena la sekarang zaman Iphone, Ipad, Tab, harus la letak nama moden sikit kan.. nama tu bukan masalah besar kut. itu masalah kecik sahaja.

apa-apa pun nak jadi penulis anda harus tabah. sebab penulis-penulis novel yang aku kenal memang tabah, sabar dan jenis lantak korang la nak kata apa pun. jangan cepat melatah. kalau la korang tahu sebenarnya nak jadi penulis ni susah. mesti korang akan paham perasaan penulis tu sendiri. 

ops! banyak cakap pulak aku kali ni.. sebenarnya nak tulis lagi nie.. tapi terpaksa skip takut ada yang muntah pulak baca benda nie.. haha.. confirm la pasni nama aku blacklist tapi.. ada aku kisah? hahaha.. tak apa nanti ai tulis lagi sebab ada yang tak paham isi hati seorang penulis novel/online  nie..

ok..bye :)






31 Oct 2012

BILA BLOGGER JADI MAID EDISI NOVEL

Assalamualikum dan selamat pagiii... :)

sekarang nie musim demam kan? ramai yang demam agaknya la.. zati pun kureng sihat sikit nie.. mintak2 la cepat sembuh.. aminn..

mesti ada yang tak sabar nak tunggu BBJM edisi novel kan? tak pun ada yang tak tunggu langsung.. huahauhauah..

sebenarnya zati tak tahu nak cakap macam mana.. Alhamdulillah BBJM akan jadi novel tak lama lagi.. zati tak tahu la macam mana.. sebab zati tak baca manuskrip yang zati tulis sendiri tu lagi.. hahaha...  boleh cenggitu?

hari tu zati cakap bulan 10 kan? so ada masalah sikit mungkin bulan 12 tak pun bulan 1 zati tak dapat kata putus lagi.. publisher pun dah bertukar bukan KS tapi FP.. tak kisah la mana-mana pun kannn..

zati harap BBJM tak mengecewakan sesiapa.. termasuk la zati sendiri.. aminn.. sekarang ni nak proceed dengan second manuskrip.. dalam kepala otak banyak sangat jalan citer sampai tak tahu nak ambik mana satu. hehe.. :)

okey semua?? any comment ? weh! kau berlagak gila.. hahaha...

okey..babai..

27 Sep 2012

BILA BLOGGER JADI MAID 24


Subuh-subuh lagi kami sudah ke Prince Court Medical Centre, khabarnya kak Airin dah selamat melahirkan anak. Anak lelaki ke perempuan itu aku tak tahu sebab Yusra yang telefon Ash dan Ash pun datang bilik aku bagitahu.

Masa kaki aku jejak saja Prince Court aku macam tak percaya. Waw! Terpaku aku sekejap, macam hotel kut. Mesti siapa yang duduk sini tak nak balik ni. Kalau aku pun rela duduk sini terus.

Kami ke bilik yang menempatkan kak Airin, aku rasa bilik yang kak Airin duduk ni pun mau dekat beribu ni.

Masa kami datang kak Airin sedang nyenyak tidur. jelas muka kepenatan di wajah Kak Airin. Aku tengok ibu dan ayah la orang paling happy sekali, maklum la cucu pertama.

“Abang Yuzril nak bagi nama apa ni?” Aku pandang bayi lelaki comel dalam kendongan ibu.

“Tengku Mohd Saiful Akmal. Macam mana okey tak?” Abang Yuzril tersenyum.

Jelas terpancar wajah kegembiraan dekat muka Abang Yuzril. Tiba-tiba naluri aku melonjak-lonjak nak ada bayi sendiri. seronok tengok kak Airin dah ada bayi.

“Risya nak pegang?” ibu sua dekat aku bayi yang seberat tiga point tiga itu.

Aku geleng laju. “Tak nak la Risya tak reti, lagipun lembut lagi tengkuk baby tu.. tak berani la.”

“Pegang la sayang.” Ash sudah duduk di sisi aku.

“Tak nak la takut.” Aku ni teringin pun ada takut pun ada. Kalau anak sendiri aku tak kisah tapi masalahnya ni anak orang.

“Bak la Ash pegang ibu. Nama aje perempuan nak pegang baby pun takut.” Ash ambik bayi tu dari dakapan ibu.

Amboi mengata dekat aku ikut sedap mulut dia saja ni.

“Ala sayang pakngah ni..” Ash cium lembut pipi bayi lelaki itu.

Terasa sifat seorang bapa dalam diri Ash. Aku tersenyum kecil.

“Kenapa Risya gelak?” ayah yang tengah duduk di sofa menegur aku.

“Haa.. mana ada ayah ni..” macam mana la ayah boleh nampak pulak ni?

“Kamu tak teringin ke Ash? Ayah tengok Risya tu macam tak sabar aje.”  Ash yang ralit mencium bayi tersebut tersentak.

Ash tengok aku kemudian tersenyum.

“Bukan Ash tak nak ayah tapi tak puas nak honeymoon lagi ni.” Ash kenyit matanya ke arah aku.

Fuh! Ada back up baik punya ni.

“Kamu tu ayah tengok sibuk memanjang..”

“Sibuk nak cari duit ayah, Ash ni ada isteri lepas ni ada anak. Kena la kerja kuat sikit.”

Aku pandang Ash, ye ke sibuk? Aku tengok tak pun.

“Lepas ni ibu nak cucu dari Risya pulak. Boleh?” ibu pulak buka mulut. Permintaan ibu ni kena buat aku fikir dua tiga kali ni.

“Err.. ibu tanya la Ash.” Aku tuju pulak pertanyaan tu dekat Ash. Biar la dia yang jawab. Aku tak nak masuk campur.

“Haa.. Ash.. macam mana?” ibu tengok Ash.

“Ala bu.. bagi kami bercinta dulu. Risya ni muda lagi nanti sepuluh cucu pun dia boleh bagi dekat ibu.”

Hampir terkeluar biji mata aku dengar ayat Ash tu. wei! Sepuluh orang tu.. ingat kucing ke? Sekali keluar tiga empat ekor.

“Kalau boleh bagi la cepat-cepat.. ibu teringin sangat.” Ibu pegang tangan aku.

Ibu Risya pun teringin juga tapi Risya malu. Ayat tu hanya mampu aku cakap dekat diri sendiri aje.

Dari tadi aku rasa teringin nak pegang baby tu.  kali nie aku betul-betul dah tak tahan.

“Abang bagi baby tu.” kali ni aku memberanikan diri. Aku ambil posisi Ash pegang bayi tersebut.

Kali ni aku betul-betul rasa sifat keibuan. Seronoknya kalau dapat pegang anak sendiri macam ni. Aku kucup pipi bayi lelaki milik kak Airin dan abang Yuzril. Mata dan mulut macam kak Airin tapi hidung dan kening macam abang Yuzril.

“Risya teringin ke?” Ash berbisik lembut di telingan aku.

Aku tersenyum. takkan nak angguk kut. Malu la.

“Kenapa pipi Risya merah ni?” Ash cubit pipi aku.

“Heyp!” aku mengelak.

“Nak baby tak?” Ash tanya lagi.

Aku tersenyum kemudian aku angguk perlahan. Uwaa.. malunya rasa macam nak letak muka aku dalam almari saja ni. Aku kemudian pergi ke kak Airin yang baru terjaga, dia mesti nak tengok baby dia. Dalam pada aku serahkan baby dekat kak Airin. Mata aku berlaga dengan mata Ash. Alamak! Terkena panahan cinta ni.

**********************************************************************
Petang tu aku sempat up date blog aku, disebabkan naluri keibuan aku masih tak luntur lagi, aku pun tulis blog mengenai wanita yang melahirkan anak.

Wanita yang melahirkan anak.

Assalamualaikum, hello korang. Sihat ke? Risya harap korang sihat la erh. tadi Risya pergi tengok biras Risya dapat anak. Ya Allah comel sungguh anak diorang tu.

Ada beberapa hadis nabi untuk wanita yang bergelar ibu.
Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.
Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t
Untungkan jadi perempuan ni? Selamat beramal.

Aku baru rasa nak baring-baring lepas up date blog terdengar pintu bilik di ketuk. Aku berjalan ke pintu. Ash terpacar di hadapan pintu sambil tersenyum.

“Risya pergi siap erh nanti pukul lapan kita keluar.”

Aku tengok jam di dinding. Baru pukul lima, sempat kut tidur kejap.

“Nak pergi mana?” aku tanya Ash balik.

“Pergi dinner. Jangan lupa pakai cantik-cantik tau.” Ash sempat berpesan sebelum berlalu ke dalam biliknya sambil bersiul-siul kecil.

Lepas balik dari Prince Court tadi aku terus masuk bilik. Nasib dekat sana tadi dah makan. Malu tau tak, aku pergi mengaku aku nak baby. Mesti Ash fikir bukan-bukan pasal aku kan.

Aku loncat atas katil kemudian tutup muka dengan bantal. Aku malu tau tak.

*********************************************************************
Kami berjalan masuk ke Bora Asmara. Aku pernah dengar nama tempat ni. Tapi tak pernah datang. Ni kali pertama aku jejak kaki dekat Bora Asmara ni.

Ash tarik kerusi untuk aku duduk. Ash buat candle light dinner rupanya. Siap ada aluanan muzik sunda lagi. Ash ni suka buat aku jatuh cinta dengan dia.

Ash duduk di depan aku sambil tersenyum. ramai juga mata yang memandang kami. Kadang-kadang rasa malu, kadang-kadang rasa bangga. Nasib baik tempat ni jauh sikit dari pandangan orang.  Tapi aku tak sangka yang Ash boleh jadi sampai macam  ni. Dulu aku kenal dia, macam kerek aje. Sekarang ni macam terlebih romantik dan manja la pulak.

Sejak sampai hingga dah habis makan Ash sikit pun tak buka mulut, matanya dua puluh empat jam pandang aku lepas tu rersenyum. Aku pulak bukan tak nak sembang dengan dia tapi alunan muzik sunda tu buat aku rasa nak tidur la pulak.

“Risya..” Ash tolak pinggan sticknya ke hadapan.

Aku yang tengah mengelap tisu di bibir tersentak. Aku pandang Ash sambil jungkit kening.

Ash sua bunga tulip warna pink putih dekat aku. Eh! Mana datang pulak bunga ni.

Aku tersenyum menyambut huluran bunga tulip dari Ash. Mana dia tau aku suka bunga tulip ni? Terima kasih Ash.

Kemudian Ash datang melutut dekat aku. Aku terkesima. Biar betul Ash ni.

Dia capai tangan aku. “Hanis Arisya sudikah Risya menjadi permaisuri di istana hati abang? Dan sudikah Risya menerima syurga Jannah yang telah abang sediakan untuk Risya di akhirat nanti?”

Ash mengucup tangan aku.

Aku macam tak percaya dengan apa yang Ash cakapkan tu. betul ke ni Ash. Ada tak siapa-siapa nak tolong cubit aku? Tak pun meh tampar aku laju-laju.

“Risya. Abang tahu abang tak sempurna kalau abang minta Risya tolong sempurna hidup abang. Abang tak minta banyak sayang. Abang Cuma minta sayang sudi bersama-sama abang mendapat keredhaanNYA. Kita bina hubungan yang baru sayang. Tapi andai kata Risya tak sudi bersama abang, abang pasrah dan redha mungkin sebab abang tak sesuai untuk wanita suci macam Risya ni.”

Aku letak tangan dekat mulut Ash. “Abang jangan cakap macam tu. Risya sudi bersama-sama abang dunia akhirat. Risya dah lama buka pintu hati Risya untuk abang Cuma kadang-kadang Risya tak pasti. Risya minta ampun sebab buat abang tertunggu-tunggu. Ampunkan Risya abang.”

Aku cium tangan Ash. Aku rasa syahdu sungguh malam ni hingga air mata aku menitis pun aku tak perasan. Aku tak sangka aku akan dapat suami yang macam Ash ni. Syukur Ya Allah.

Ash cium dahi aku, kemudian dia keluarkan sesuatu dari kocek seluarnya.

“Ni untuk Risya dari abang untuk sayang.” Ash kalungkan rantai yang tertera huruf ‘A&R” di leher aku.

“Tapi Risya tak ada apa-apa untuk abang.” Aku  tundukkan muka.

“Sayang cukuplah Risya terima abang sebagai suami  sayang. Itu la hadiah paling bermakna buat abang dalam dunia ni.” Ayat Ash tu buat aku sekali lagi jatuh cinta.

Air mata yang tak henti-henti mengalir Ash sekat dengan tangannya. “I love you.”

Aku balas balik “I love you too sayang.”

Malam tu aku rasa seperti bidadari, tak sangka Ash akan buat macam ni dekat aku. Aku betul-betul terharu sangat-sangat. Mulai hari ni aku ni official milik Ash. Semoga kebahagian menjadi milik kami.

***********************************************************************
Aku ingatkan malam tu dah habis macam tu sahaja. Rupa-rupanya dia bawa aku pergi Redbox. Kami pun apa lagi hentam la sampai sepuluh lagu. Nasib baik aku dah berhenti kerja. Jadi tak payah la bangun awal.

“Sayang di sebabkan ni lagu terakhir, abang tujukan lagu ni buat sayang. Dengar baik-baik tau.”

Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Aku tersentap macam tak percaya apa yang Ash nyanyi ni. Tapi aku tetap bersyukur sebab di kurniakan suami macam Ash ni. Dia la racun dan dia juga la penawarnya. Tapi apa-apa pun aku tetap bersyukur. Terima Kasih ya Allah atas kurniaan Tengku Yusri Ashraf untuk aku. Selamanya akan aku cinta dan sayangi dia sepenuh hati.

Semoga cinta kami kekal hingga ke akhir nafas. Amin.



 *bersambung......

15 Aug 2012

CERPEN : BILA BLOGGER JADI MAID RAYA SPECIAL


Aku tunggu Ash sambil tengok Tv. Janji pukul 8 dah nak balik. Ni batang hidung pun tak nampak buat penat tunggu je. Geram betul la. Baik tak payah janji nak makan luar. Benci!

Deruman kereta Audi Ash kedengaran di ruang parking kereta. Cepat-cepat aku tutup tv dan berlari panjat tangga lepas tu masuk dalam bilik.



“Darling..” aku dengar suara Ash di muka pintu. Cepat-cepat aku tekup dengan selimut.

“My darling sweetheart.” Dengar pulak suara Ash di pintu bilik.

Aku diamkan diri. Tak mahu kawan abang!

“Sayang kat mana tu?”

Hish! Boleh lagi tanya confirm-confirm la aku dekat dalam comforter ni. Alahai sayang oi.

Senyap!

Aku kira sampai sepuluh. Cukup-cukup sepuluh memang dah yakin tak ada. Aku buka comforter perlahan-lahan.

Buka-buka saja comforter tu muka Ash sambil pegang bunga ros merah ada dekat depan muka aku. terkejut aku.

“Apa abang ni!” aku marah dia tapi suara tak naik pun.

“Apa sayang ni..main sorok-sorok pulak.” Ash masih tersenyum dam sua bunga ros dekat aku.

Aku tak sambut. Aku palingkan muka dekat tempat lain sambil tarik muncung panjang.

“Merajuk ke?” dia cubit manja pipi aku.

“Tak la..suka.”

“Kalau suka senyum la. Penat abang beli bunga ros untuk sayang.”

Aku masih diamkan diri.

“Tak nak tak apa la.. abang buang la..”

Aku cepat-cepat capai bunga ros tu dari tangan Ash. Wangi. Nak cium malu.

“Merajuk lagi?” Ash pandang muka aku.

“Erm..”

“Jangan la merajuk sayang.. abang mintak maaf sangat-sangat. Client dari Jepun tu ada yang tak puas hati dengan kertas kerja abang.. sepatutnya dah habis 5 tapi lajak sampai pukul 7.. abang solat pun dekat masjid. Kesian abang kan?” Ash muncung mulut. Nak raih perhatian aku la tu.

Dalam aku marah-marah dia. Aku angguk jugak. Kesian!

“Abang mintak maaf ye.”

Aku angguk sambil tersenyum.. memang la..kalau macam ni confirm aku kalah.. suka sangat buat muka sweet macam tu. Konon handsome la.

“Lapar.” Aku cakap dekat Ash sambil muncung mulut.

“Abang masak okey?”

“Tak nak nanti abang masak maggi lagi.”

“Kita makan dekat luar okey?”

Cepat-cepat aku angguk. Makin hari Ash suka buat aku jatuh cinta. ‘selamat ke datang ke dunia penuh romantik milik Tengku Yusri Ashraf’ aku ingat lagi kata-kata ni. Alahai sayang.

********************************************************************

Esok dah puasa. Kali pertama aku puasa dengan Ash. Malam ni bermula sesi terawih aku sebagai isteri. Selama ni pergi dengan bonda, abah tak pun dengan kawan-kawan masa dekat UUM dulu.

Malam ni nak masak siap-siap esok masa sahur hangatkan balik je. Awal-awal lagi aku dah warning Ash suruh balik awal nak terawih sama-sama. Kalau tak balik siap dia. Aku merajuk lagi.

Tapi sebelum tu aku update blog dulu.

Selamat berpuasa.

Hai assalamualiakum

Sihat? Lama kan tak update blog. Maklum la dah jadi isteri..huahuhauh. okey sudah-sudah. Sedar tak sedar esok dah puasa kan? Kejap je. Rasa macam semalam baru kahwin. Konon nak feeling-feeling pengantin baru la ni. Hampeh!

Aku nak mengucapkan selamat menyambut ibadah puasa pada semua umat islam terutamanya pembaca setia blog aku..hehehe.. maaf andai tersalah kata. Menulis benda yang tak sepatutnya. Tapi korang suka baca jugakkan jangan nak menipu okey!

Tahun ni aku serah semua dekat En Tengku. Biar dia uruskan semua. Selama ni aku kan hidup sorang-sorang..sob..sob.. okey itu tipu. Maksudnya..selama ni baju raya tak de naak sama warna dengan sapa-sapa. Buat kuih pun makan sendiri. Sahur pun kadang-kadang minum air. Maklum la orang bujang. Haha

En Tengku sila sediakan duit banyak-banyak.. haha.. okey selamat berpuasa semua. Jangan lupa terawuh malam ni.. muahh..muahh

***********************************************************
Tiba-tiba aku terpandang dekat telefon. Ehh ada sms masuk la.. dua pulak tu. Dua-dua dari Ash.

I miss u so badly

Bosan la dalam meeing ni..busuk abang ni tidur ke?

Aku senyum sorang-sorang..ceh busuk dia panggil aku.

Abang la busuk.!

Aku balas balik. Tak sampai seminit dia reply

Jom dating dengan abang.

Tak nak :P

Buat la macam tu.. abang cancel meeting lepas tu abang terus balik rumah..jaga la dia.

Gatal la abang ni..

Sayang masak apa? Abang lapar.

Tak nak masak.. nak makan maggi je.

Tak elok la sayang.. makan abang nak? ;)

Gedik! Hehe..

Tak sabar nak balik rumah..nak tengok muka sayang yang comel tu.

Aku senyum. Aku terus tak balas. Terbuai dengan ayat-ayat Ash. Abang ni.. suka buat ayat romantik tau.

*******************************************************************

Hari ni hari pertama aku berpuasa dengan Ash.. kesian dia semalam pergi terawih sendiri. Aku bukan tak nak teman tapi ada hal yang tak dapat di elakkan.

Pukul 4 pagi aku dah bangun, semangat nak masak untuk suami. Pagi ni tak makan apa sangat Cuma masak ayam goreng blogger kegemaran Ash. Sambal tumis sotong kering dengan up sayur tu aje. Simple dan kenyang.

“Abang..” aku buka pintu perlahan. Nampak Ash tengah tidur dengan nyenyaknya.

“Abang bangun la.” Aku gonyang badan Ash perlahan.
“Ye.” Tu je dia jawab. Bangunnya tak jugak.

“Abang bangun la cepat.” Aku kejut lagi

“Kan dah bangun nie.”

Bangun apa kalau mata tengah tutup badan duk baring lagi atas katil. Ni yang kadang-kadang kesabaran aku tak boleh nak tahan lagi ni.

“Ooo..tak nak bangun erh.” Aku geletek badan Ash. Terus dia bangun.

“Sayang ni.. baru pukul 4.30 la.. abang masuk kerja pukul 8.30 pagi sayang.”

“Sahur la abang.” Aku senyum dekat Ash.

“Risya turun dulu nanti abang datang.”

“Tak nak abang tipu. Nanti abang tidur.”

“Kan dah bangun ni sayang.” Ash tolak confarter dan berjalan menuju ke bilik air.

Kami sama-sama menikmati hidangan sahur. Sebenarnya seronok tau masak untuk suami walaupun kita masak tak macam restoran tapi dah dapat pahala. Lepas sahur Ash tolong aku basuh pinggan dan kemas meja.

**************************************************************
Pagi tu terasa lagi nak update blog.. aku ni memang apa benda semua nak update.

Bersahur bersama suami.

Hari ni tak masak apa pun. Aku Cuma masak ayam goreng blogger (sebenarnya ayam goreng rempah tapi saja gedik-gedik nak letak nama ayam goreng blogger)


lepas tu sambal tumis sotong kerin. Bonda aku cakap nak sedap sotong ni kena buang kulit dia yang hitam-hitam tu.


 Lepas tu masak sup sayur.



En Tengku makan banyak. Tu la seronok bila dah kahwin ni kita masak suami makan. Sedap tak sedap makan jugak. Berani dia cakap tak sedap! Lagipun suami aku ni jenis tak kisah. Semua dia makan tolak batu dengan kayu je tapi badan tak gemuk-gemuk pulak.

Ok la..selamat berpuasa untuk semua...

“Jom beli baju raya.”

Aku pusing 180 darjah bila dengar ada suara Ash belakang aku.

“Aik abang bukan pergi kerja ke?”

“Bosan la pergi kerja. Jom shopping raya.”

Mak! Kerja pun boleh bosan ke? Nasib la dia ni bos..

“Abang baru hari pertama puasa dah nak shopping raya?” aku tanya macam tak puas hati.

“Yela nanti baju cantik-cantik orang dah ambik dulu lepas tu nanti confirm punya nak shopping pun tak best sebab ramai sangat orang.”

Betul jugak cakap Ash tu. Tanpa fikir panjang aku terus siap-siap nak keluar shopping dengan Ash.

*******************************************************************
Kini dah hampir dua minggu kami berpuasa dan Ash macam banyak aktiviti aku dengan Ash dan aku rasa aku makin dekat dengan dia. Makin mengenali dia dan rasa indahnya cinta Ash. Hehe.

Pagi tu aku terjaga pukul 4 pagi, macam biasa aku nak sediakan sahur tapi pusing-pusing kiri je Ash dah tak ada. Laa, pergi mana pulak. Aku turun bawah sambil ikat rambut ekor kuda. Dari atas aku dah dengar bunyi bising dekat dapur.

Abang! Macam tak percaya je Ash yang sediakan sahur hari ni.



“Selamat pagi puteri abang. Jemput duduk.” Dia tarik kerusi untuk aku.

Tiba-tiba rasa macam seronok pulak dapat di layan macam ni.

“Abang masak apa?”

“Masak telur goreng”

What! Telur goreng..siap pakai apron lagi.. Ash ni suka buat benda yang aku tak jangka.

“Lauk semalam semua abang dah hangatkan.”

Ash duduk depan aku. lepas baca doa makan terus laju je dia makan.”

“Abang tak tidur ke semalam?” aku tanya macam tu sebab nampak dia macam segar gila je.

“Tak. Sebab tu abang masak. Lagipun kesian dekat isteri abang ni, hari-hari dia kena masak untuk abang.”

Syukur aku sebab ada jugak orang prihatin dengan nasib diri aku. ni yang sayang abang lebih ni.

“Abang, lama tak jejak restoran kan?”

“Ala Risya duduk je rumah diam-diam. Lagipun ramai dekat restoran tu semua boleh percaya punya.”

“Tapi restoran tu abang yang bagi dekat Risya jadi Risya rasa macam tak best la kalau buat tak tahu je lepas tu nak harapkan orang.”

Ash tersenyum. “Lepas raya la pergi restoran sayang.”

Yela.yela.

“Malam ni jangan lupa ada majlis buka puasa dengan anak yatim.”

“Okey abang.” Aku senyum je.

Kebiasaannya macam tu la kalau tiba bulan puasa, mesti akan ada majlis buka puasa. Ash cakap ayah memang dah biasa buat macam tu bila tiba puasa.

********************************
Malam tu majlis diadakan dengan meriah sekali, bukan sebuah rumah anak yatim yang di jemput tapi 3 sekali tu tak campur orang kurang upaya dengan orang tua-tua. Anak-anak staf pun dapat duit raya.

Balik saja rumah aku terus salin baju. Mana taknya nak main mercun la. Walaupun jam pukul 11 malam tapi ia tak mematahkan semangat aku untuk main bunga api. Bukan setakat bunga api ja aku beli tapi thunderclap, mercun telur naga dengan mercun mancis. Tu je sempat aku beli. Nasib baik Ash tak tahu.

“Nak pergi mana tu Risya?” Ash tanya aku bila aku tengah capai tudung.

“Nak main bunga api..jom abang.” Aku ajak dia sekali. Dia mesti anak orang kaya yang tak main benda-benda macam ni. Confirm lah!

“Jap abang tukar baju.”

Sementara tunggu Ash tukar baju. Aku berjalan keluar duduk dekat swimming pool. Malas la nak main dekat luar, takut pulak malam-malam macam ni. Aku pun nyalakan lilin dan bakar bunga api.



Dulu masa tak kahwin lagi rajin la jugak aku main dengan adik-adik kadang-kadang sampai sahur.  Bising bonda. Kalau dekat U pulak main dengan kawan-kawan. Haha. Memang syok la.

“Ala setakat main bunga apa barang.”

Ceh berlagak! Ash dah selak-selak mercun banyak-banyak tu.

“Mercun bola mana?” dia tanya aku.

“Mana ada..”

“Ala setakat mercun budak-budak ni tak best la.”

Mercun budak-budak dia kata, tercabar aku tau.
“Abang ni..tu je yang ada bersyukur la.”

Malam tu kami main mercun sampai pukul dua pagi. Ash ni la lebih-lebih pulak mainnya. Aku ingat anak orang kaya tak main mercun. Tapi yang ni sebaliknya pulak.

Sedar-sedar dah pagi dua-dua tak sahur. Bagus! Lepas tu masing-masing nak salahkan satu sama lain. Tapi Alhamdulillah puasa jugak kami walaupun tak sahur.

********************************************************

Sayup-sayup terdengar takbir. Tiba-tiba terasa sedih sangat. Selalunya kalau pagi raya pergi sembahyang raya dengan Bonda, abah dan adik-adik. Tapi kali ni beraya dengan suami dan keluarga mertua.

Kami sama-sama sembahyang raya kemudian bermaaf-maafan di pagi raya. Tapi versi aku dengan Ash kami minta maaf dalam bilik je. Maklum la tak biasa lagi.hehe

Aku capai tangan Ash. Dia senyum pandang aku. segak betul laki aku ni. Baju raya kami sedondon berwarna hijau pucuk pisang.

“Abang Risya minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Halal kan makan minum Risya sepanjang jadi isteri abang. Mula-mula dulu Risya macam tak suka abang tapi sekarang Risya dah sayang abang. Risya minta maaf erh abang.” Aku kucup tangan Ash lembut. Tiba-tiba terasa sayu.

“Abang pun nak minta maaf dengan sayang.. abang banyak susahkan sayang suruh sayang kahwin dengan abang.. abang sentiasa maafkan isteri abang ni. Abang pun nak minta maaf sebab buat Risya jatuh cinta dengan abang.”

Aku cubit dia perlahan. Ash kucup mesra dahi aku. seketika kami berpelukan.

“Dah siap beg?”

Aku angguk.

Ash angkat luggage kami dan masukkan dalam boot belakang kereta. Kami berjalan beriringan meninggalkan rumah ibu dan balik beraya dengan bonda. Yeah!


Tamat